mandag 5. januar 2015

My heritage...

God, mandag morgen!
Det er en tid for alt sies det.... rett før jul kom det en hyggelig invitasjon dumpende ned i postkassen.
Vår lille familie her i Aurskog er invitert til slekts treff, ingen sted ringere enn Karmøy!

 


 
Jeg kjenner ikke særlig mye til den siden av familien min...
Men jeg minnes jo at min farmor snakket om søstrene sine og familien sin på Karmøy. Vi fikk også se noen gamle fotografier derfra. Men mer ble det ikke snakket om... 
 
Nå, som jeg studerer Norsk, og har lest mye om Norges språkhistorie og historie generelt, er det spesielt interessant å oppdage litt mer om sitt eget opphav. Jeg har jo lest om før- og etterkrigs tiden.. og Norges harde, tøffe kår på 1800- og begynnelsen på 1900 tallet. Hvor det var stor nød og sult særlig nord i Norges land. Det var vanlig at mange flyktet sør over og håpet på bedre kår for seg selv og ens familie.

 

Og nå når vi i julen var samlet, så mimret vi litt om da vi var små.. og vår historie har opphav i fra Nord-Norge, som så mange andre. Men dette visste verken min søster eller jeg.. ei heller min far.. (i alle fall sa han ikke noe om det..)
Slikt ble ikke snakket om den gangen.. det var en mørk side som familiene rundt om i det ganske land tiet om. Oldemor var enke og min farmor var trolig eldst i søskenflokken og ble derfor sendt bort for å arbeide. Moren maktet ikke å forsørge mer enn de små barna. Vi vet hun bodde en stund i Stadsbygd i Trondheim, og dro deretter sør over på Østlandet. Der tjenestegjorde hun på en stor gård her i bygda, for så å komme til nabogården her.  Etter hvert giftet hun seg med eldstegutten på gården her hvor jeg bor nå.

Damen til høyre i bildet er min farmor, her på besøk hos familien sin på Karmøy
 
Dette gjør meg ydmyk og trist når jeg tenker på hvor alene og ensom hun må ha vært da hun som ung voksen ble skilt fra moren sin og de yngre søsknene sine. Dette var jo snarere normen enn unntakene den gangen. Men allikevel... moren dro sørvest og bosatte seg på Karmøy. Etter hvert giftet hun seg og fikk en ny mann.

Så i august altså, går ferden til Karmøy! Jeg gru-gleder meg :) <3
 
 Ha en fin uke, kjære dere!

 
I dette huset bodde familien på Karmøy. Bildet er lånt av familien på Karmøy.
 
 
Her er min Oldemor- Johanna het hun.

1 kommentar:

 1. Det er spennende å finne tilbake i røttene sine og se hvordan forfedrene har hatt det og hadde det ikke vært for de så hadde ikke vi vært :) Blir moro med slektstreff- sikkert mange puslebiter som faller på plass da. Karmøy er et flott sted- ut mot havet :)

  Takk for et koselig bloggår og gleder meg til å følge deg i 2015 :)

  Herlig at dagene blir lengre og lysere. Vi hadde en mørk dag i går. Sønnen min og svigerdatteren måtte ta det tunge valget og reise den siste turen til dyrlegen med Kojak (irsk setter på nesten 8 år). Han var født med hjertefeil og sterk HD og han var preget av det nå. Odin på 6 år er alene igjen nå. Det er stor glede med det å ha dyr men det er en stor sorg også når tiden er omme...


  Et riktig godt nyttår til deg <3 :)

  God nyttårsklem fra Monica

  SvarSlett

En gave til en venninne...

En gave til en venninne...

Til tantegull...

Til tantegull...