torsdag 3. januar 2013

"Vante vaner"...

 
 Godt å finne tilbake til "vante" vaner igjen!
Selv om jeg ikke må opp tidlig for å reise på arbeid, så har jeg jo som dere vet, Hønepøner :)
De får mat tidlig om morgenen, og derfor(ikke bare derfor...) så står jeg opp tidlig for å prøve å holde en nogenlunde "normal" døgnrytme...trives best da. Og siden søvn er alfa omega for meg nå, er det desto viktigere å prøve å legge seg og stå opp til omtrent samme tid hver dag...
 
 
Jeg kunne ikke la være... når jeg var hos Villa Lier og handlet..
disse nydelige engelvingene i kaffe latte, farge.. de måtte jeg bare ha.
 
Jeg bakte brød dagen før nyttårsaften... den herlige duften av hjemmebakt brød som brer seg i huset er noe av det beste jeg vet.... søte minner fra barndommen dukker opp da :) Mamma bakte alltid brød, og den duften ja den er ubeskrivelig.....
 
 

Jeg elsker lange frokoster med lys på bordet.. og en deilig kopp te eller kaffe... en god bok eller kanskje et kryssord...jepp, jeg liker å løse kryssord!.. litt hjernetrim... min mamma likte også det :)
Kos å sitte i fred og ro og løse disse synonymene på kryss og tvers, faktisk så skjerper det sansene.. og man får et bedre ordforråd... og det liker vi jo, vi lærere.. språk er faktisk ganske så interessant synes jeg.


Min julestrømpe og puten som inspirerte til flagg mønsteret på tennbrikettboks-skjuleren.

 
I dag har jeg strikket litt på julestrømpen som en av tantegullene ikke fikk til jul... i stedet fikk de den ene, propp full av julegodis.. brente mandler, sukkertøy og kjærligheter på pinne.. rettere sagt det var vel smokk med kjærlighet på :) pastiller og annet godt... men de elsker mine brente mandler! Oppskriften finner dere her: Romjulspyssel/brente mandler
 
 Under ser dere boken jeg nevnte i forrige innlegg. "Sanselig Jul"... en vakker bok med mye inspirasjon og konfekt- og kake oppskrifter..virkelig en fornøyelse av en bok!!

En fornøyelse av en julebok... klarer ikke helt å legge den vekk enda...

Klementiner... mmm.. hører jo også til julen/vinteren..
 
 Jeg har ikke bare strikket i dag.. men jeg og pappa har fylt opp vedlageret i kjelleren...
- det er jammen en jobb... vel.. jeg kan vel ikke skryte av at jeg gjorde så mye, men jeg var da med! Det er kunsten da, å ikke bruke opp for mye av energien man har.. eller tøye "grensene" for hva man orker, for så å bli syk og ligge rett ut etterpå... gå på smell etter smell... og ikke så lett for andre å sette seg inn i og forstå heller... -for ikke å snakke om å lære seg hva man orker selv også... 
Det skal en enorm omstilling til,for å akseptere og innrette seg etter, at alt man klarte før, eller tok som en selvfølge at man klarte... ikke lar seg gjennomføre nå... så det sier seg vel selv at det blir noen smeller både her og der :) Men, jeg tar det med godt mot, og vet at det vil bli bedre :)
------
 
Etter "ved-prosjektet" var det selvfølgelig en kaffe pause :) og da er det jo kos med litt julekaker..
og heldigvis, dette var siste rest! Godt å ikke ha alle de boksene og gå å "smyge og små spise" av hele tiden.. ;-) 

Julekaker.. kokospletter, brune pinner, bordstabler, konfekt og nøtterosetter...

Dette er Victorpusen min.... han simpelthen elsker skinnfellen som ligger på sofaen...
gjemmer snuta godt nedi ulla.... og ligger der å maler... og koser seg..
 


 

Jeg tenkte jeg skulle legge ut oppskriften på mandeltoppene,
 og konfekten... så her kommer de:



Mandeltopper:
250g malte mandler med skall
2 eggehviter
180g melis
--------------------
Stivpisk eggehvitene sammen med melisen,
ha i melis litt og litt av gangen og pisk til en seig masse.
Bland så inn mandlene, de må være ganske så finmalte.
Massen blir ganske kompakt.
Bruk to te- skjeer til å forme små topper på bakepapir -kledd- stekeplate
 
Settes i forvarmet ovn.
Stekes på 180`i 7-10 min.
avkjøl på platen..
de er ganske myke når de er ferdige,og vil miste formen om du tar de av platen før de er helt avkjølte.
mmmm... de er bare helt nydelige, og så enkle å lage!
Herlig sprø utenpå,og litt myke inni...
 
 
Konfekt:
100g Hvit Sjokolade
25 ferske Dadler
75g skoldede mandler
Finrevet skall av en Appelsin eller Mandariner
2ss Appelsin/Mandarin saft
1/2dl kokosmel
2ss god kakao/ 200g smeltet sjokolade
 
Hakk den hvite sjokoladen i små biter og smelt forsiktig over vannbad.
Ta ut steinene av dadlene.
Ha så dadler, mandler, appelsinskall og saft i en blender.
Massen skal bli helt glatt,mandlene kan godt være litt grove..
Hell så over den smeltede hvite sjokoladen i litt og litt av gangen, og bland godt.
Ha så i kokosmelet slik at massen blir fast og henger sammen.
Kjøl den ned i kjøleskap ca 20min.
Hell så massen ut på bordet, og trill ut to pølser.
Del de så i mindre biter, ca 40 stk tilsammen.
Trill de til kuler, og rull de i kakao, eller som jeg har gjort, dypp de i smeltet sjokolade.
Dette er litt mer tidkrevende og man må være stø på hånden...
Bruk en pinne, tre inn i kulen og dypp i skolodaden.
Hullet der pinnen har vært blir ned.
Avkjøl på bakepapir.
Du kan pynte de med strøssel om du ønsker det..
 jeg brukte små sukkerkuler, med perlemor glans.
Sett de i små konfektformer etter at de er avkjølt.
Oppbevar de kaldt, i kjøleskap, spiskammers eller liknende..
 
Mmmm de er helt fortreffelige <3

Jeg skal fyre opp i ovnen og slappe av litt etter dagens gjøremål... og kanskje strikke litt mer etterpå!
 
 Ha en riktig fin kveld videre, dere der ute :)
Klem Wenche


2 kommentarer:

  1. Härlig blogg du har! Kul att ha hittat hit!
    Ha en skön helg....
    Kram,
    Titti

    SvarSlett
  2. Hei Titti!

    Tusen takk, så koselig!
    Jeg deler med dere, det som inspirerer meg og gir meg noe!
    Måtte også innom bloggen din :) og den er herlig den også.-Helt etter min smak!! La deg til i blogg listen min!
    -og følger din :)

    Ha en riktig fin søndag..
    Klem
    Wenche

    SvarSlett

En gave til en venninne...

En gave til en venninne...

Til tantegull...

Til tantegull...