mandag 5. januar 2015

My heritage...

God, mandag morgen!
Det er en tid for alt sies det.... rett før jul kom det en hyggelig invitasjon dumpende ned i postkassen.
Vår lille familie her i Aurskog er invitert til slekts treff, ingen sted ringere enn Karmøy!

 


 
Jeg kjenner ikke særlig mye til den siden av familien min...
Men jeg minnes jo at min farmor snakket om søstrene sine og familien sin på Karmøy. Vi fikk også se noen gamle fotografier derfra. Men mer ble det ikke snakket om... 
 
Nå, som jeg studerer Norsk, og har lest mye om Norges språkhistorie og historie generelt, er det spesielt interessant å oppdage litt mer om sitt eget opphav. Jeg har jo lest om før- og etterkrigs tiden.. og Norges harde, tøffe kår på 1800- og begynnelsen på 1900 tallet. Hvor det var stor nød og sult særlig nord i Norges land. Det var vanlig at mange flyktet sør over og håpet på bedre kår for seg selv og ens familie.

 

Og nå når vi i julen var samlet, så mimret vi litt om da vi var små.. og vår historie har opphav i fra Nord-Norge, som så mange andre. Men dette visste verken min søster eller jeg.. ei heller min far.. (i alle fall sa han ikke noe om det..)
Slikt ble ikke snakket om den gangen.. det var en mørk side som familiene rundt om i det ganske land tiet om. Oldemor var enke og min farmor var trolig eldst i søskenflokken og ble derfor sendt bort for å arbeide. Moren maktet ikke å forsørge mer enn de små barna. Vi vet hun bodde en stund i Stadsbygd i Trondheim, og dro deretter sør over på Østlandet. Der tjenestegjorde hun på en stor gård her i bygda, for så å komme til nabogården her.  Etter hvert giftet hun seg med eldstegutten på gården her hvor jeg bor nå.

Damen til høyre i bildet er min farmor, her på besøk hos familien sin på Karmøy
 
Dette gjør meg ydmyk og trist når jeg tenker på hvor alene og ensom hun må ha vært da hun som ung voksen ble skilt fra moren sin og de yngre søsknene sine. Dette var jo snarere normen enn unntakene den gangen. Men allikevel... moren dro sørvest og bosatte seg på Karmøy. Etter hvert giftet hun seg og fikk en ny mann.

Så i august altså, går ferden til Karmøy! Jeg gru-gleder meg :) <3
 
 Ha en fin uke, kjære dere!

 
I dette huset bodde familien på Karmøy. Bildet er lånt av familien på Karmøy.
 
 
Her er min Oldemor- Johanna het hun.

torsdag 1. januar 2015

Goodbye 2014, hello 2015!

Godt nytt år, kjære dere!

Et helt nytt og blankt år ligger foran oss.
Et ubleket lerret, et hav av nye muligheter, nye begynnelser, fristelser og utfordringer.


 
 ---
 

 


 

 
Et lite tilbakeblikk på året som gikk, kan konstatere at det var innholdsrikt.
Omgitt av gode venner og hyggelige kollegaer, familie og god naboer, som alle spiller en større eller mindre rolle i livet mitt. Noen har kommet litt nærmere og noen har blitt litt mer perifere...  Noen har fått en ny begynnelse, en forsoning eller en helende gjensidig følelse.. og noen kanskje litt ekstra hyggelige <3 Som har stått der sammen i sorg og i glede.

Herlige tantegullene mine- med luer og halser, som jeg strikket til jul.

Det som er viktig for meg, er at de som er i livet mitt gir meg noe tilbake. I form av kjærlighet, glede, trygghet, ærlighet, varme, hjelp og støtte, smil, latter, tårer og av og til utfordringer. Jeg har blitt flinkere til å lytte til magefølelsen, og kjenne etter hva den sier meg. Våge å si nei når man kjenner at det "knurrer" i magen. Det er rett og slett ikke bra å ignorere den magefølelsen. Den forteller deg hva som er bra for deg og ikke. 

Himmel i brann.... tatt tredje juledag.
 

Lille huset på landet..


Hønepøne har også fått julepynt på døra..

Jeg har lest og skrevet meg vel igjennom 30 studiepoeng i Årsenhet Norsk. Noe jeg er ganske så fornøyd med! Jeg merker at jeg har modnes som norsklærer, og gleder meg til å kunne praktisere faget mitt når jeg blir ferdig. (-nå er det kun et semester igjen!! yeayyy :) )
Jeg er faktisk i ferd med å bli en aldri så liten språkidiot ;) ikke at jeg henger meg opp i særskriving og andre grammatiske ukorrektheter til enhver tid... men det er den filosofiske delen av meg som har våknet. Jeg tar meg stadig i å tenke igjennom og analysere oppbyggingen av noveller, filmer, romaner osv.. skiller godt språk fra mindre godt... ja, kort og godt en liten språkidiot spire er sådd!

 

Jeg har fått bedre helse, trener yoga hver uke og mestrer hverdagen med jobb og har et liv ved siden av jobb også. Jeg har fremdeles en usynlig sykdom som krever at jeg tar hensyn til kroppen. Og det er ikke alltid like lett når både jeg og de rundt meg lett glemmer at jeg av og til må bremse litt. Men yoga har gitt meg tilbake nesten optimal bevegelighet, i min høyre side. Jeg jobber daglig med stressmestring og har blitt veldig flink til å luke bort stress! Lykken er når jeg etter endt uke kommer hjem fra jobb, og klarer å gyve løs på husvask og gjøre hus og heim klar til helg. Noe som for de fleste andre er normalen og tas for gitt! Når fredagen kommer og en kan oppsummere uken, og fremdeles kjenne at man har mer å gi- DET er livet det dere! Å mestre og være i førersetet ved både bråstopper, lange kjedsommelige sletter, krappe svinger, lange oppoverbakker og stupbratte utforbakker.
Påfyll av vitamin Q! Hændsøm, sydd på strek. 

Jeg har vært på quiltekurs hos Kathrines Quiltestue, som er en quilters godtebutikk.
Jeg har strikket tre gensere, en kofte og sydd meg to kjoler. Noen større og mindre quilteprosjekter, og noen små søm og strikkeprosjekter som jeg har gitt bort i gaver.
 Å være kreativ og skapende er som terapi for meg <3

Retrojakken min...

Armen på koften: Garnmannen 430.

Livet på gården går sin gang og alt er fredelig og harmonisk. Vel, ikke alt er intakt siden sist da.... den fine, lille, skjøre kyllingen ble bare en uke.. dessverre.. dyreverden er hard.. "survival of the fittest..." den ble trampet i hjel av de andre hanene.. og det skjer i mange dyreliv.. sånn er det å ha dyr.. da må man tåle slike hendelser også <3 Men vi prøver igjen til våren vi! Både Anna og Bruna er ivrige KLOKKEHØNER :)

En annen hendelse i HØNEPØNEVERDEN min, var at Hønsehauken kom på et ublidt besøk... jeg har liksom tenkt at nei, jeg ønsker at de skal gå FRITT rundt her.. det er så koselig <3 og så har de mye busker og kratt å gjemme seg i.. heldigvis slapp vi med skrekken... men den luringen kom tilbake...uten hell den gangen også... så jeg må vel krype til korset og lage luftegård til våren igjen. I stedet har vi isolert og byttet all panel inne i hønsehuset <3 heldige meg som har en altmuligmann pappa! Nå har de det fint i vinter.

Legg til bildetekst


 


Jeg har vært i snikkarboden og laget meg et hagebord og sydd meg en hengekøye.
Huset og hjemplassen er min oase i hverdagen. Her henter jeg energi og påfyll.  Det er verken stort eller flott, men et lite koselig småbruk med sjel og sjarm!

Cosmos- en fryd for øyet og elsket av biene.


Hjemmebakt- Landbrød.

Nostalgi, idyllisk og landlig charm beskriver hjemmet mitt <3 Jeg er selvforsynt med egg, har jordbær i hagen, potetreiker og en grønnsakhage. Ripsbusker, rabarbra og villbringebær..


 Alt som en herlig adspredelse til overflodskulturen vi lever i.
 Opplevelser, berikelser og å ha det bra med meg selv og de som spiller en rolle i livet- DET ønsker jeg meg mer av i 2015.
 

 
Puttjenn - her hentet jeg juletreet  mitt.
 
Jeg ønsker dere alle et innholdsrikt, herlig nytt år!
Grip sjansene, våg å stå opp for deg selv- si NEI. Kjenn etter hva som er viktigst for deg, og fyll på med hva enn det er som gir deg påfyll i hverdagen <3

Varme klemmer fra Wenche

En gave til en venninne...

En gave til en venninne...

Til tantegull...

Til tantegull...